Zij verdienen 15.000 dollar per seconde

Jan Boer Tesla's en voedselbanken

Zij verdienen 15.000 dollar per seconde

Een miljard euro extra winst per dag…. Waar gaat het over? Wereldwijd zo’n 2200 miljardairs hebben een gezamenlijk vermogen van ver boven de 9000 miljard euro. Maar sinds corona neemt dat vermogen voor een aantal van hen met een miljard euro per dag toe.

Jeff Besos, eigenaar van Amazon, bezit veel meer dan 200.000.000.000,00 dollar. Mark Zuckerberg van Facebook heeft meer dan 100.000.000.000,00 dollar. Voetballer Lionel Messi verdient per week minimaal 1.000.000 euro. In een arm land als India groeit het aantal miljardairs tegen de klippen op. De rijkste één procent van de wereldbevolking bezit inmiddels ruim de helft van al het vermogen op aarde. Het is een kwestie van verdelen: ‘samen zullen we alles delen, ik een beetje meer dan jij’. (…of tóch niet…?)

Waar de een veel krijgt, móet het wel ergens anders weggehaald worden. Het werkt als communicerende vaten: ik meer, jij minder….. Het moet toch érgens vandaan komen.. Zo’n inkomensongelijkheid is een enorme aanjager van oorlogen. Oxfam Novib rekende voor, dat de tien rijkste mannen ter wereld hun vermogen sinds het uitbreken van de coronacrisis hebben zien verdubbelen van 700 miljoen dollar tot 1,5 biljoen dollar. Deze mensen verdienen per seconde 15.000 dollar… Dat heet verrijken. Maar is dat échte rijkdom? Dacht het niet.

Rijk kun je alleen maar zijn wanneer je beschikt over de volgende eigenschappen: empathie, sociaal gevoel, oog voor de ander. Het betekent, dat 1% van de wereldbevolking ervoor zorgt, dat het bij de andere 99% vandaan moet komen. Deze laatste groep levert dus steeds verder in. Zo lang het grote ‘Ik’, het ego, de dienst uitmaakt bij de vermogenden, blijft deze situatie bestaan en wordt er niets gedeeld.
In deze tijd is het voor velen ieder voor zich, aangejaagd door sociale media, overspannen consumptiegedrag en een groot opgetuigde reclame-industrie. Verantwoordelijke burgers zijn verworden tot consumenten. Geeft niet wàt je koopt, àls je maar koopt… In de oudheid heeft de mensheid aan kracht gewonnen door samenwerking, dingen samen te doen. Dolfijnen verstaan deze kunst ook. Zo was het vangen en het slachten van een mammoet het werk van een groep mensen, in het belang van de hele groep. In je eentje was zoiets onmogelijk.
Middel, doel
In de loop der tijd werd het geldsysteem bedacht, als een middel om het allemaal wat hanteerbaarder te maken, zodat je makkelijker kon handelen met elkaar, maar niet als doel om er zoveel mogelijk van te bezitten. Nu is geld geen middel meer, het is voor velen een doel geworden (projectontwikkelaars, pandjesbazen, beleggers…). Daarmee is geld een ander woord voor ego geworden. De andere helft is van de andere 99 procent. De rijkste 75 miljoen mensen in de wereld hebben evenveel als de overige 7,5 miljard mensen bij elkaar opgeteld. In Nederland heeft de rijkste procent samen 30 procent van alle vermogen in handen. De rijkste 0,1 procent van Nederland heeft 11 procent van alle vermogen. Als ze sterven, want dat doen ook zij, gaan ze zonder zakken… Ilja Leonard Pfeiffer zei het mooi in het tv-programma ‘Zomergasten’: “Vrijheid kan alleen vrijheid zijn als je bij alles wat je doet eerst aan de ander denkt”. Daar zit de kneep. Het leven is écht heel eenvoudig, wanneer je éérst die ander ziet staan. Het is allemaal niet zo ingewikkeld… Echte liefde is oog hebben voor het geluk van de ander… Veel Tesla’s, veel voedselbanken.. teveel Tesla’s, teveel voedselbanken… Is aan anderen denken nou écht zo moeilijk?