Oekraïens gezin in Wageningen

Oekraïens gezin in Wageningen. Interview door Jan Boer Wageningen

Van Oekraïne naar een leven in Wageningen 
Ze komen uit Kyiv, de hoofdstad van Oekraïne met ruim drie miljoen inwoners de grootste stad van het land. De oorlog van Poetin dwong ze om Kyiv te verlaten. Moeder Nadiia en haar dochters Anna en Anastasiia kwamen op 6 maart 2022 via Polen naar Wageningen. Nadiia’s man is achtergebleven in Oekraïne, waar hij nu als militair meevecht tegen de Russen. Momenteel verblijft hij in één van de Baltische staten, waar hij een training volgt. Daarna keert hij terug naar het front. Er is elke dag contact met hem.

Toen het drietal aankwam in Wageningen werden ze onder gebracht bij een Wagenings gezin. Nadiia: “Dat heeft ons geweldig goed geholpen en het heeft ons erg goed gedaan! Wat een lieve mensen hier! We woonden hier vlakbij de Rijn”. Anna lacht: “Daar zagen we van die grote, mooie koeien! Nou, in zo’n grote stad als Kyiv kennen we dat niet! Hier is het allemaal lekker klein en dichtbij!” De drie zijn het er roerend over eens, dat ze zich in Nederland en in Wageningen helemaal veilig voelen. Ze hebben inmiddels al veel Wageningse contacten gelegd. Anastasiia: “We hebben nu al veel vrienden hier! Het is hier allemaal zó open! We kennen inmiddels ook Wageningers, die in Oekraïne gewoond hebben. Zij spreken onze taal! We voelen ons fantastisch opgevangen door Welkom in Wageningen”.

Inmiddels hebben de drie een onderkomen, waar ze zelfstandig wonen, samen met hondje Misty, dat onlangs in het gezin is opgenomen. De drie hebben familieleden vlakbij wonen. Nadiia: “Mijn zus met haar twee kinderen en mijn moeder wonen hier ook. Mijn broer en andere familieleden zijn daar nog. Zij hebben er principieel voor gekozen om samen in Kyiv te blijven”.

Ze missen hun stad: “Kyiv is een prachtige stad, dat zou iedereen moeten weten!” Anna is docent Engels in Kyiv. Ze helpt nu in de internationale schakelklas van scholengemeenschap Pantarijn. Anna studeert aan de universiteit van Kyiv. Ze studeert nu online. Moeder Nadiia is verpleegkundige. Haar diploma wordt hier niet erkend. Ze werkt nu als vrijwilliger in een zorginstelling in de regio. Ze zijn gelukkig met het feit, dat ze hier vrij zijn en volledig zichzelf kunnen zijn. “Maar wat valt hier veel regen!! In Oekraïne heb je écht vier seizoenen! En het fijne is: we hebben hier fietsen! Daar zijn we zo blij mee, want alles is hier heel vlak. Vorige jaar zijn we gelijk begonnen met fietsen”, zegt Nadiia.

De drie zijn blij met de hulp van gemeente, Vluchtelingenwerk en Welkom in Wageningen. Vorig jaar overleed hun opa, die ook in Wageningen was. “We zijn dankbaar met de ondersteuning die we hier in Wageningen daarbij hebben gehad”.

Hoe kijken ze naar de toekomst? Anna: “Er is hoe dan ook een toekomst: daar of hier, daar kunnen we nu nog niets van zeggen”. Moeder Nadiia volgt nu Nederlandse les. De drie spreken inmiddels behoorlijk goed Nederlands. Hun hoop is onverminderd gevestigd op een terugkeer naar hun stad, Kyiv. Ze zijn Wageningen dankbaar: “Wat een vriendelijke stad!”