Die natuur toch…

Die Natuur Toch... van Jan Boer Wageningen

Die natuur toch….. 

Heerlijk! Lekker erop uit! De natuur in en je verbazen over wat er allemaal onder je neus komt: kleine dieren, grote dieren, bloemen, bomen, en .. ook mensen, soms geweldig mooie mensen! 

Maar dan… de natuur heeft zichzelf zó ingenieus in elkaar gezet, daar had hij niemand voor nodig, daar kan niets tegenop en daarvan snappen we nu nog niet eens de helft! Hoe meer je je verdiept in de natuur, hoe verder je kijkt, des te meer merk je, dat de natuur zichzelf perfect georganiseerd heeft: alles vernieuwt zich, het ontstaat, het wordt volwassen, het veroudert en het sterft, waarna de natuur zelf voor het opruimen zorgt en alle materie opnieuw in omloop brengt. Niks vuilstort, niks afvalverbranding, niks gif of milieuramp… gewoon een geoliede kringloop.

Toen was daar de mens, zichzelf uitroepend tot het machtigste wezen in diezelfde natuur, de ‘baas’ over de natuur. Had de natuur dat maar van tevoren geweten, dan had hij waarschijnlijk wel maatregelen genomen… (Ach, misschien doet hij dat nog wel…).