De Zware Weg naar Vrijheid

Morteza Hasaninejad - Interview - Jan Boer Wageningen

“Vrijheid is de basis van een gelukkig leven!”

Nieuwe Nederlanders, in dit geval nieuwe Wageningers. Mensen, die vanuit het buitenland naar Wageningen zijn gekomen en hier hun leven verder inhoud willen geven, voornamelijk omdat zij om de een of andere reden hun vaderland moesten ontvluchten.  

Hier vertellen zij hoe zij hun plek hier hopen te vinden en hoe ze op de een of andere manier hun steentje aan de Wageningse samenleving bij willen dragen. Vandaag: Morteza Hasaninejad. Hij ontvluchtte Iran na de dood van Mahsa Amini, de Iraans/Koerdische vrouw, die werd opgepakt omdat ze volgens de zedenpolitie haar hoofddoek (hidjab) niet volgens de regels droeg. Ze stierf in gevangenschap na ernstige mishandelingen. Haar dood ontketende veel protest in Iran. Morteza is nog maar een paar maanden in Nederland: “Via sociale media en een buitenlandse Iraanse zender ging haar dood de hele wereld over, iedereen wist nu: dit is er aan de hand in Teheran. Als een onschuldige vrouw zo maar wordt vermoord door een totalitair regime, dan is het genoeg, dan is het geduld van veel mensen op! Vandaar de volledige aandacht”. Net als veel landgenoten kan ook hij zijn mond niet houden: “Wanneer je niets zegt, ben je medeplichtig. Ik ben volledig tegen dit regime, dat ook nog eens Poetin ondersteunt in zijn oorlog met Oekraïne. Ja, Iran is een geweldig mooi land met een verschrikkelijk regime”. Niemand wil zijn familie in de steek laten, maar dat moment kwam bij hem toch: “Ze waren naar mij op zoek; ik had geen keus. Veel mensen verdwenen spoorloos. Ik ben alleen gevlucht. Onderweg trof ik landgenoten met wie ik verder vluchtte, ja, dat was een loodzware weg door diverse landen, waarbij ik me nooit veilig heb gevoeld. Onderweg trof ik veel lotgenoten uit divers landen, die de loodzware weg ging om de grens van vrijheid te bereiken”, vertelt Morteza Hasaninejad in Wageningen, waar hij inmiddels een paar maanden verblijft. Zijn eerste stop in Nederland was in Ter Apel. Nog steeds is het moeilijk: “Via sociale media word ik vanuit Iran bedreigd, omdat ik nieuws deel”. In Wageningen voelt hij zich veilig. Morteza: “Hier is het vreedzaam, mooi groen en ik ontmoet veel aardige mensen. Het feit dat men hier veel om het milieu geeft spreekt mij aan. Ondanks het feit dat ik hier nog maar kort ben, voel ik me hier thuis!”  

Milieu 
Hij zet zich inmiddels milieubewust in voor Wageningen Schoon. Morteza Hasaninejad vindt het jammer dat hij hier als vluchteling niet veel mag doen: “Ik zou graag met veel energie aan de slag gaan! In Iran was ik lasser en schilder. Met hart en ziel zou ik theatermaker willen zijn, filmmaker of fotograaf. Men zou de verborgen talenten van de vluchtelingen hier moeten benutten! Dat is mooi voor iedereen!” Hij verstaat inmiddels een aardig woordje Nederlands. Met een paar mensen heeft Morteza onlangs een expositie georganiseerd, die volledig gewijd was aan de huidige situatie in Iran: “De mensen hier moéten weten wat daar aan de hand is! Je moet je blijven verzetten!” Stilzitten is er voor Morteza Hasaninejad niet bij. Zo was hij actief als vrijwilliger bij het Belmondo Festival en hij werkt mee aan het fietsenplan van Welkom in Wageningen. Zijn conclusie: “Ik probeer hier veel te doen op deze mooie plak. Wageningen is de meest veilige plek die ik tot nu toe ken!”