Veel Tesla’s, veel voedselbanken

Jan Boer Tesla's en voedselbanken

Wereldwijd hebben zo’n 2200 miljardairs een gezamenlijk vermogen van 9000 miljard dollar. Hun vermogen is de laatste jaren verder gegroeid.

Jeff Besos, eigenaar van Amazon, bezit 200.000.000.000,00 dollar. Mark Zuckerberg van Facebook heeft 100.000.000.000,00 dollar. Voetballer Lionel Messi verdient per week minimaal 1.000.000 euro.

In een arm land als India groeit het aantal miljardairs gestaag door. De rijkste één procent van de wereldbevolking bezit inmiddels de helft van al het vermogen op aarde. Het is een kwestie van verdelen: ‘samen zullen we alles delen, ik een beetje meer dan jij’. (…of tóch niet…?) Waar de een veel krijgt, móet het wel ergens anders gehaald worden. Dat betekent, dat 1% van de wereldbevolking ervoor zorgt, dat het bij de andere 99% vandaan moet komen.

Deze laatste groep levert dus steeds verder in. Zo lang het grote ‘Ik’, het ego, de dienst uitmaakt, blijft deze situatie bestaan en wordt er niet gedeeld. In deze tijd is het voor velen ieder voor zich, aangejaagd door sociale media, overspannen consumptiegedrag en een groot opgetuigde reclame-industrie. Verantwoordelijke burgers zijn verworden tot consumenten. Geeft niet wàt je koopt, àls je maar koopt…

In de oudheid heeft de mensheid aan kracht gewonnen door samenwerking, dingen samen te doen. Zo was het vangen en het slachten van een mammoet het werk van een groep, in het belang van de hele groep. In je eentje was zoiets onmogelijk. In de loop der tijd werd het geldsysteem bedacht, als een middel om het allemaal wat hanteerbaarder te maken, zodat je makkelijker kon handelen met elkaar, maar niet als doel om er zoveel mogelijk van te bezitten.

Nu is geld geen middel meer, het is voor velen een doel geworden (projectontwikkelaars, beleggers…). Daarmee is geld een ander woord voor ego geworden. De andere helft is van de andere 99 procent. De rijkste 75 miljoen mensen in de wereld hebben evenveel als de overige 7,5 miljard mensen bij elkaar opgeteld.

In Nederland heeft de rijkste procent samen 30 procent van alle vermogen in handen. De rijkste 0,1 procent van Nederland heeft 11 procent van alle vermogen.

Ilja Leonard Pfeiffer zei het mooi in het tv-programma ‘Zomergasten’: “Vrijheid kan alleen vrijheid zijn als je bij alles wat je doet eerst aan de ander denkt”.

Daar zit de kneep. Het leven is écht heel eenvoudig, wanneer je éérst die ander ziet staan. Het is allemaal niet zo ingewikkeld… Echte liefde is oog hebben voor het geluk van de ander…

Veel Tesla’s, veel voedselbanken.., teveel Tesla’s, teveel voedselbanken…

Delen mag. Graag zelfs.